Većina sajtova prati život nebitnih ljudi - starleta, marginalaca, probisveta...
Ovaj sajt će vas upoznati sa ljudima koji su po mnogo čemu zaslužili da se o njima piše i govori ali nema prostora za to - nisu ni starlete, ni marginalci ni probisveti...

Ovo je sajt o velikim ljudima dostojnim poštovanja i divljenja. Oni imaju šta da kažu i od njih ima šta da se nauči.


понедељак, 21. октобар 2013.

Aleksandar Keljanović - kuvar

1. Kada bi u dve-tri rečenice trebalo da opišeš ko je Aleksandar Keljanović, šta bi rekao?

Ne volim da pricam o sebi, to bih ostavio drugima.
2. Ti definitivno voliš posao kojim se baviš. Ko je zaslužan za to, odnosno ko te je pozitivno "zarazio"?
Od malena sam se divio kulinarskim umecima, prosto sam i tada znao da ću time da se bavim i trudim se da steknem što više znanja i da u tome uspem.
3. Da li je kulinarstvo veština ili umetnost?
Smatram da uz kulinarstvo idu i veština i umetnost podjednako, ali mislim da je najvažnije voleti taj posao i dovoljno mu se posvetiti .
4. Koliko se dugo baviš Carvingom?
Obzirom da se Carvingom bavim tek oko godinu dana nisam imao priliku da učestvujem na većem broju takmičenja, tačnije učestvovao sam u "Carving Cup -Relex ,Kovačica" gde sam osvojio 4.mesto u veoma jakoj konkurenciji, što je za mene predstavljao veliki uspeh.
 
5.Carving-ili rezbarenje voća i povrća nije samo klasična dekoracija uz poslužen obrok, već je postala zasebna umetnost. Ko je prvi došao na ideju da to radi?
Carving je veština ukrašavanja voća i povrća koja je nastala u Kini. U našoj zemlji ovu gastronomsku dusciplinu "Carving" pokrenuo je Tanis Imsirović, koji je takodje bio učenik Ugistiteljsko - turističke škole u Vrnjačkoj Banji.

6. Može kratak kurs carvinga?
Naravno da moze, ko želi neka mi se javi.

7. Revoluciju u medijskom eksponiranju kulinarstva uradio je kablovski kanal 24 KITCHEN. Tu čak imamo i dva kuvara iz Srbije. Kako se tebi kao čoveku iz te struke čini program ovog kanala, učešće naših kuvara i recepti koji su tu prikazani?
Program je veoma kvalitetan i može se dosta toga naučiti .
8. Osamdesetih godina prošlog veka jedini TV kuvar bio je Stevo Karapandža. U poslednjih desetak godina, pojavilo se na desetine emisija o kuvanju. Da li je ta hiper-produkcija kulinarstva pozitivna ili negativna po tvoju struku?
Iz takvih TV emisija se može mnogo toga naučiti, bukvalno odredjeno znanje o kulinarstvu se mozemo steći uz takav program, pa to može samo pozitivno uticati na struku.
9. U TV formama često se dešava da se prave jela sa sastojcima koji se ne mogu naći u Srbiji. Čak postoji jedan slogan: "danas ćete gledati kako pravimo jelo koje nikad nećete moći sami da napravite". U vremenu opšteg siromaštva, koja TV forma po tebi poštuje stanje u novčaniku prosečnog građanina Srbije i poštuje navike i način života našeg čoveka?
Postoji dosta jela koja se pripremaju namirnicama koje nama nisu dostupne, ili su preskupe za naš budzet, ali takodje postoje i jela sa namirnicama koje su nam dostupne.

10. Ko su najbolji kuvari u Srbiji?
Jovica Djurdjević i Saša Mišić.
11. Da li znaš ko su po anketama idoli mladih u Srbiji?
Idoli mladih u Srbiji su uglavnom estradni umetnici. Danas se mladi ljudi ne ugledaju na ljude od kojih bi mogli nešto da nauče, već na one koje su preko noći stekli slavu.
12. Ko su tvoji idoli?
Jedan od mojih idola je Jovica Djurdjević koga sam imao priliku da upoznam na Carving Cup -u.
13. Koje su po tebi najvažije moralne vrednosti svakog čoveka?
Humanost, dobrota i mora.
14. U Srbiji postoji odbojnost prema muškarcu u kuhinji – neki u našoj zemlji i dalje žive u 18-om veku. Kako tvoja okolina (porodica, prijatelji) gleda na tvoje pretpostavljam životno opredeljenje?
Imam punu podršku svoje porodice kao i društva i svi gledaju pozitivno na zanimanje koje sam odabrao.
15. Svaki kuvar ima svoj specijalitet. Bez skromnosti, molim te na svima nama koji mastorišemo u kuhinji napišeš kompletan recept tvog najomiljenijeg jela.
FILIJA
1 l mleka, 600 gr brašna, 150 gr maslaca, 250 gr kisele pavlake, 2 jajeta, so, ulje za podmazivanje. 
Priprema: Ova starinska pita pravi se pod sačem, ali može da se priprema i na savremen način - u pećnici. Izvanrednog je ukusa i neobična, jedino što za pripremanje treba malo više vremena. Umutite od jaja, brašna i mleka testo kao za palačinke, posolite ga. Zagrejte dobro pećnicu i tepsiju podmazanu ulje m i u nju kutlačom za supu sipajte testo i pomerajte tepsiju tako da se testo raziije po celoj površini. Vratite tepsiju u pećnicu i zapecite koru. Pomažite se salvetom, jer ćete tepsiju često vaditi iz pećnice. Kada prva kora porumeni, izvadite tepsiju, premažite koru maslacem i pavlakom sipajte novu količinu testa. Rasporedite ga po celoj površini prethodne kore, vratite u pecnicu i ponavljajte postupak dok ne utrošite sav materijal. Poslednju koru samo zapecite, nemojte je premazivati. Gotovu „filiju" izvadite iz pećnice, malo prohladite i isecite na parčad u obliku romba. Poslužite toplo sa kiselim mlekom ili jogurt om.
16. Da li se baviš nekim sportom?
Treniram vaterpol.

17. Da li je skromnost vrlina ili mana? 
Skromnost je vrlina.
18. Imaš na raspolaganju deset dana da provedeš gde želiš i sa ljudima (osobom) kojom želiš. Gde bi otišao i pobegao od svih?
Otisao bih sa sestrama na krstarenje Nilom.
19. Kako izgledaju trenuci opuštanja – koju muziku slušaš, gde izlaziš...
Najvise volim da provodim vreme sa drustvom, uglavnom izlazimo po kafićima ili u diskoteke, slušam najviše rep, ali nemam ništa protiv drugih vrsta muzike.
20. Šta planiraš da upišeš posle završene srednje škole?
Najveća želja mi je da upišem Gastronomiju u Beogradu, nadam se da ću uspeti.
21. Kako ti se sviđa ideja da se barem putem jednog sajta/portala na ovaj način promovišu mladi, uspešni i čestiti ljudi, kad to u dovoljnoj meri ne rade javni servis i ostala sredstva javnog informisanja?
Drago mi je da mi mladi ljudi mozemo bar preko interneta iskazati svoje kvalitete.
22. Koga predlažeš za našeg narednog sagovornika i zbog čega?
Preporucio bih vam brata od strica Miloša Keljanovića, ne zato što mi je brat već zato sto je dobar sportista, bio je prvak u kickboxu u Srbiji i za godinu dana treniranja 4. u svetu.

Нема коментара:

Постави коментар